obiective turistice

Obiective turistice

Dintr-o mare varietate de frumuseți, legende și tradiții, vă recomandăm câteva obiective turistice pe care le puteți vizita în timpul unui sejur petrecut la pensiunea POARTA ZMEILOR.

Obiective Turistice în apropierea Pensiunii Poarta Zmeilor

PEȘTERI

peștera Poarta Zmeilor

POARTA ZMEILOR – distanța 5 km

Într-un peisaj sălbatic, încărcat de legende cu uriași și zâne, este cea mai veche peșteră din munții Trascău, lungime 125 m, cu un portal (pod de piatră) la 15 m de gura peșterii. Se găsesc aici numeroase stalactite și gururi. Calea de acces este amețitoare. Pe traseu se întâlnește și cascada Șipote sus, drumul fiind marcat. Vă recomandăm următorul articol pentru a afla mai multe despre Peștera Poarta Zmeilor

Huda lui Papară – distanța 6 km

Are peste 20 m, fiind înconjurată de abrupturile masivului Bedeleu. Cu siguranţă acest peisaj a generat legendele cu zmei și balauri. În apropiere este și schitul “Sub Piatră”, vechi de peste 300 de ani.

Huda lui Papară
Vânătările Ponorului

Vânătările Ponorului – distanța 7 km (în apropierea peșterii Huda lui Papară)

Un aven aflat într-un peisaj pitoresc, cu o adâncime de 80 m stârnește curiozitatea vizitatorilor. Cascada în 2 trepte, înaltă de 50 m care poate fi admirată dintr-un balcon special amenajat. În același loc se află abruptul stâncos precum și grotele create de cele 3 văi (V. Ponorului, V. Poienii, V. Seacă), înainte de a se pierde sub peretele de peste 100 m. Toate acestea creează un peisaj unic, greu de egalat . Apa din cele 3 văi intră sub peretele de piatră amintit, pentru a ieși, după un periplu subteran, lung de peste 2 km, formând astfel binecunoscuta peșteră Huda lui Papară.

Gheţarul Scărişoara – distanța 75 km

Binecunoscută tuturor iubitorilor de munte și de obiective turistice, situată în comuna Gârda, peștera este renumită pentru ghețarul care nu se topește pe tot parcursul anului.

Ghețarul Scărișoara

CHEI

Cheile Poșăgii – distanța 9 km

Ansamblul geomorfologic este spectaculos, cu abrupturi stâncoase, creste, turnuri și ogașe prăpăstioase. Se întâlnesc aici unele specii de plante unice în lume. La intrarea în chei este schitul Poșaga, iar la ieșirea din chei, pe valea Beliorii se ajunge la binecunoscuta rezervație Scăriţa Belioara cu alte abrupturi spectaculoase. Valea care curge prin chei este deosebit de frumoasă. Aici se poate practica și pescuitul, în special la păstrăv. În lungul traseului se pot admira și casele, care păstrează în mare parte specificul locului de sute de ani, unele încă mai fiind acoperite cu paie.

Cheile Pociovaliștei – distanța 20 km

Cheile Runcului, ambele situate pe valea Ocolișului, sunt niște obiective turistice spectaculoase, o asociere de abrupturi prăpăstioase, creste, turnuri, hornuri, prin care se poate trece cu auto la fel ca în Cheile Poșăgii. Localitățile păstrează specificul locului de sute de ani. Se poate practica și pescuitul, în special putând fi regăsite specii de păstrăv și zglăvoc.

Abruptul Scăriţa Belioara – distanța 12 km

Situat pe Valea Poșăgii, în apropierea satului Belioara, un abrupt impunător, cu vârfuri înalte sub formă de turle: Colțul Bleantului, Piatra Belii, Vârful Negrilii și numeroase peșteri: Coșul Boului, Peștera fără Fund, Peștera Roșie, Peștera Lungă, Peștera Călugărului, Peștera lui Filip, Peștera Colțului Rotund etc.

Cheile Turzii – distanța 35 km

Situate între localitățile Mihai Viteazu și Cornești, în Munții Trascău, sunt străbătute de pârâul Hășdate. Impresionează prin înălțimea pereților stâncoși și sălbăticia locurilor. Aici există și unele peșteri.

CASCADE

Cascada Șipote jos – distanța 3 km

Este o cascadă în trepte, de aproximativ 15 m înalțime, situată în apropierea râului Arieș, înainte de intrarea în Sălciua dinspre Turda. Se poate observa din șosea.

Cascada Șipote sus

Situată sub abruptul Bedeleu, în apropierea unui platou, impresionează prin sălbăticia peisajului pe care îl creează. Are o înalțime de aproximativ 12 m. Culoarea peretelui pe care curge apa este verde din cauza mușchiului care crește pe el. Este înconjurată de pădure.

Cascada Vânătarea, înaltă de aprox 50 m – distanța 7 km

Cascadă în 2 trepte, înaltă de 50 m, care poate fi admirată dintr-un balcon special amenajat. Abruptul stâncos precum și grotele create de cele 3 văi (V. Ponorului, V. Poienii și V.Seacă), înainte de a se pierde sub peretele de peste 100 m sunt impresionante. O parte din drum se poate parcurge cu auto.

REZERVAȚII NATURALE

(Obiective turistice constituite în scop peisagistic și de ocrotire a unor plante rare)

Rezervația de Larice Colțul Roșu Vidolm;
Rezervația Scărița Șesul Craiului;
Rezervația Vânătările Ponorului;
Rezervația POARTA ZMEILOR;
Rezervația Detunata (coloane de bazalt înalte de 200 m, într-un peisaj exotic încărcat de legende).

MĂNĂSTIRI

Schitul Poşaga – distanța 9 km

Mănăstire de călugări, aflată pe Valea Poșăgii, mică bijuterie de arhitectură și sculptură în lemn și piatră. În imediata apropiere se află izbucul mănăstirii, considerat ca având calități tămăduitoare. Este situată la intrarea în Cheile Poșăgii.

Mănăstirea sub Piatră – distanța 6 km

Mănăstire de măicuțe, situată în apropierea peșterii Huda lui Papară, cu o istorie încărcată de evenimente având hramul Cuvioasei Paraschiva. În incinta mănăstirii se află veșmintele Cuvioasei și două icoane făcătoare de minuni. Este înconjurată de pereții abrupți ai masivului Bedeleu.

Mănăstirea Muncel – distanța 20 km

Mănăstire de măicuțe, situată într-un peisaj ce te îndeamnă la meditație. În apropiere se află locul unde împăratul de la Viena Francisc Joseph, s-a întâlnit cu “Craiul Munților” Avram Iancu. Fagului nu-i pică frunzele niciodată și poartă denumirea de “Fagul Împăratului”.

Mănăstirea Haldine – distanța 27 km

Mănăstire de călugări, construită în anul 1429, unde însuși Horea, eroul Răscoalei de la 1784 a cântat în strană și tot aici a luat jurământ de loialitate de la tribunii săi. Este considerată cea mai veche construcție din lemn din Transilvania.

MUZEE şi EXPLOATĂRI MINIERE DE TRADIȚIE

Muzeul etnografic din comuna Lupșa – distanța 25 km

Fondat de învațătorul Pamfil Albu este cel mai mare muzeu sătesc din România.

Muzeul Avram Iancu (din orașul Câmpeni) – distanța 40 km

Aici tribunul și-a avut cartierul general în timpul Revoluției din 1848;

Beciul (din orașul Câmpeni) în care s-au produs incidentele de la 1782, preludiu al Răscoalei din 1784, condusă de Horea, Cloșca și Crișan.

Galeriile romane (din Roșia Montană) – distanța 45 km

Arieșul este unul din puținele râuri ale lumii care poartă în valuri cristaline firicele de aur, depunând în nisipuri renumitul metal.

Cetatea romana de la Roșia Montană (Alburnus Maior) este poate cel mai autentic document de ilustrare a activitații minerești de la începuturi și până în prezent în Munții Apuseni. Aici sunt galerii și lucrări miniere caracteristice tuturor timpurilor și până în prezent. Acum galeriile sunt electrificate. Celebra și zguduitor de impresionanta cetate romană, de la Roșia Montană, cu galeriile ei artistice, formează dovada cea mai stralucită a geniului tehnic roman, care de aproape 2000 de ani stoarce admirația tuturor vizitatorilor.

Cariera de cupru (din dealul Piciorului Mușca) – distanța 35 km

Un perete înalt, de aprox 100 m, creat de om, în stâncă, este cea mai mare lucrare de acest gen din Europa. Locul oferă o vedere panoramică deosebită asupra văii Arieșului.

Salina Turda

Situată în localitatea Turda, este deschisă vizitatorilor, fiind amenajată în acest scop. Exploatarea sării s-a făcut de către mineri plătiți. Nu s-au folosit ocnași. Sunt impresionante spațiile mari create în subteran cu mijloacele rudimentare specifice epocii în care s-a exploatat sarea.