Peștera Poarta Zmeilor

Peștera Poarta Zmeilor din Sălciua de Jos, județul Alba

Comuna Sălciua de Jos este situată în inima Munţilor Apuseni, în apropierea platoului Bedeleu. Aceasta se regăsește într-un cadru natural unic, fiind înconjurată de rezervații naturale, cascade, peșteri, păduri și stânci. Aici se află Peștera Poarta Zmeilor, una dintre cele mai vechi peșteri din Munții Trascăului. Sălciua de Jos este străbătută de Valea Arieșului, aflându-se în partea de nord a județului Alba, la o distanță de aproximativ 100 km de municipiul Alba Iulia și la 15 km de Baia de Arieș.

Munții Trascăului

Aceasta are un relief specific de munte, deoarece este așezată în bazinul mijlociu al Arieșului, între Munții Trascău și Muntele Mare. Altitudinea la care se află localitatea variază între 700 și 1400 m. Sălciua de Jos este o locație reprezentativă pentru turiști, datorită reliefului carstic, florei și faunei caracteristice.

Peștera Poarta Zmeilor

Peștera Poarta Zmeilor, numită și Peștera de la Groși este o peșteră fosilă, în nord vestul Munţilor Trascău. Un portal natural de piatră se regăsește în aproprierea acesteia. Acesta împreună cu podul natural Poarta Zmeilor, care se află la 15 m de intrarea în peșteră, definește numele acesteia. Peștera se află în satul Sub Piatră, din comuna Sălciua, județul Alba. O puteți observa la o altitudine de 1150 m, în partea vestică a Munților Trascău, compartimentul Bedeleu, în marginea de sud vest a platoului calcaros.

Peștera a fost descoperită de ciobanii care locuiau în zona Bedeleu, apoi membrii clubului Polaris Blaj au explorat-o și cartat-o în anul 1984. În urma unor săpături arheologice s-a concluzionat că aceasta a fost locuită de către oamenii din paleoliticul timpuriu.

Drumul către peșteră este accesibil, putându-se merge pe drumul național DN 75 Turda-Câmpeni, până în centrul localității Sălciua de Jos, iar apoi pe drumul comunal nemodernizat DC 130. Spre final, drumul devine mai greu de parcurs, deoarece deplasarea se va realiza pe o potecă marcată cu o cruce roșie. Traseul turistic de creastă al Bedeleului reprezintă o frumusețe a naturii, care trebuie vizitată pentru a te desprinde de viața cotidiană. Peștera Poarta Zmeilor te captivează prin caracterul său de unicitate, aceasta fiind singurul obiectiv speoturistic de pe traseul de creastă al Bedeleului.

Peștera s-a format în urma eroziunii, coroziunii și dizolvării rocilor de calcar. Intrarea are diametrul mai mic de 2 m, iar în interior se poate observa o succesiune de săli și coridoare, care are o lungime totală de 125m. În peșteră se regăsesc stalactite, stalagmite, scurgeri parietale, gururi, draperii, depuneri de montmilch, care au fost inițial albe sau galbene, iar o dată cu timpul s-au înnegrit, din cauza humusului ajuns în apele de infiltrație. În plus, în interiorul acesteia sunt păianjeni, pseudoscorpioni, gasteropode, coleoptere, chiroptere, carabide și diferite rozătoare.

Peștera Poarta Zmeilor

Cercetarea peșterii se poate dovedi a fi provocatoare, dar în același timp interesantă, luând în considerare podeaua alunecoasă și bezna totală.

În zona montană a Munților Apuseni se regăsește un număr redus de cavități naturale, Poarta Zmeilor fiind una dintre aceste minunății ale naturii. Spațiile acesteia se desfășoară sub forma unei galerii ușor arcuite, cu două diverticole mai reprezentative. Lățimea și înălțimea sunt maiestuoase, iar hornurile bolții aduc o notă de unicitate peșterii.

Peștera Poarta Zmeilor reprezintă un loc ideal, unde vă puteți petrece timpul alături de cei dragi. Aici vă puteți conecta cu natura și veți uita de problemele cotidiene. Mai mult, în apropierea peșterii se află Pensiunea Poarta Zmeilor, un loc de vis, cu arhitectură și obiecte scoase din povestea zmeilor și a Ilenelor. Aici veți putea degusta mâncăruri tradiționale și vă veți putea relaxa într-un ciubăr cu apă caldă. Vă așteptăm să descoperiți cele mai frumoase peisaje naturale din Munții Trascăului și să acumulați cât mai multe amintiri de neuitat!